Secondary School in Sauland, Norway

Secondary School in Sauland, Norway

Secondary School in Sauland, Norway

Secondary School in Sauland, Norway

Year2018
Project TypeSchule
CLientHjartdal Kommune
SizeNutzfläche 1.690 m²
PlaceSaulandsvegen 543, NO–3692 Sauland
CostEUR 8.100.000,–
Project TeamAnna Popelka, Georg Poduschka, Paul Fürst, Florian Bartelsen, Leonie Maier, Mathias Lefebvre, Arjan van Toorenburg
CollaborationHelen&Hard
ExcerptThe construction of a small secondary school in the southern Norwegian village of Sauland, which PPAG architects designed together with the Norwegian Helen & Hard, brings cluster and village together. Austrian-international school construction expertise and Scandinavian timber construction expertise were the subject of a successful fusion. Free learning and project-oriented teaching are in the foreground, frontal teaching is limited to a sensible level. It was the largest new construction project in the village for 20 years.
Outline

>>View Project

PPAG Architects has developed around 30 school projects in the last ten years. We have become experts in educational buildings, and that goes beyond Austria. In 2018, in the programmatic exhibition “Of the New School” at the Architekturgalerie Berlin, we presented the state of our research at the panel of architecture and education, and in March 2019 we won the competition for the construction of the secondary school with a refined cluster model at the Allee der Kosmonauten in Berlin-Lichtenberg.

More about the exhibition “Of the New Shool” here.

More about the project “Allee der Kosmonauten” here.

Sauland: One village, one school

A small community in the Telemark region, in the south of Norway. An old school in need of renovation with a traditional typology: corridors, classrooms, frontal lessons. Instead of renovating this school, the community of Sauland opted for a new building that meets the requirements of the 21st century. Free learning and project-oriented teaching are in the foreground, frontal teaching is limited to a sensible level. It was the largest new construction project in the village for 20 years.

An application process resulted in a winning project, which was created in cooperation between PPAG Architects and the Norwegian architects Helen & Hard. Austrian and international school construction expertise and Scandinavian timber construction expertise were the subject of a successful fusion. By no means was a standard design simply copied, but a spatial structure developed by PPAG over the years was combined with the cluster system: a polygonal central space around which smaller rooms virtually rotate. It is a geometric, spatial, socio-cultural and economic answer for the cluster school.

Cluster lernen: Wie das Dorf zur Schule kam

The place and the architecture came together quickly and uncomplicated. We explained the concept of the cluster school only once in front of the assembled community, and the then director said: That’s exactly what we want. The unusual: All teachers started directly in the new rooms, without separate training in the new spatial concept. That came so natural that the switch to the 21st century was not a problem. The manageable, rural size of the school building made this familiarity even easier. The house radiates a potential of use that nobody can miss.

The unusual: The proven cluster model was applied here so that virtually the whole school is a single cluster, including all specialist rooms. A spatial symbol for a comprehensive education.

Sauland_Lageplan

The structure: The school as a village

The village of Sauland and the surrounding hilly landscape are characterized by rural homesteads. This local typology also shapes the character and identity of the school. The new secondary school does not appear as a special element, but as an almost random grouping of houses. The size of the two-storey superimposed classrooms corresponds to the wooden houses in the area. The terms front and back are becoming less important, and the building looks the same from every direction – friendly, accessible, open.

_59A2292
_59A1400
Sauland_Baustelle_CLT

The materials: a house to touch

The majority of the school and the sports hall are executed in CLT (Cross Laminated Timber) – solid wood panel construction. In the interiors, these elements are left visible. The hygroscopic nature of the wood panels regulates the humidity and creates a pleasant indoor climate. The atmospheric effect of the wooden surfaces encourages the children to touch the building, to sit on components or to work. The house becomes such a tool of pedagogy, a workshop of the senses.

The sound-intensive rooms (workshop areas on the ground floor and music rehearsal rooms on the first floor) are housed in a concrete core which can be read through the exposed concrete surface in the interior. The facade is clad with vertical wooden slats.

_59A2178
U:PPAG BILDARCHIV3 REALISIERTEBILDPPAG214_Sauland_skule2 P

ground floor

U:PPAG BILDARCHIV3 REALISIERTEBILDPPAG214_Sauland_skule2 P

1st floor

Sauland_Raumfunktionen_EG
Sauland_Raumfunktionen_OG

The educational rooms: 100% pedagogy

The aim of modern pedagogy is to encourage and to promote the needs, talents and interests of each individual child. The old system of 50-minute lectures in a class-sized group does not quite live up to this goal. The appropriate teaching methods – free learning and project teaching – are oriented towards small groups. Each group works on a tailor-made task, the pedagogues act as supervisors who provide assistance.

_59A1266-Edit
_59A1331

This requires different spatial structures, in which each group finds its appropriate place, in which also the often cross-age and cross-class cooperation of the students can function. The space in front of the classes is not a break room, but is used full day as a central educational forum area. Here is learned, read, gossiped while another small group in the classroom is watching a French movie. Parts of the forum are designed as niches for small groups and can even be separated with glass doors.

_59A1515
_59A1509

The forum, though surrounded by the classrooms, has – thanks to the rotational arrangement – direct windows to the outside, views and daylight. The educational areas on both floors also have direct access to the outside. The concept of visual connections continues from the outside in: visual connections between the areas of use form the basis for an open lesson. There is an outward view, to the schoolyard and the surrounding landscape, windows and niches allow the visual contact between the classrooms and common spaces.

A large, wide staircase in the middle of the forum – the only wish of the school to the architects – is also used pedagogically. It is equipped with niches, windows and shelves and also serves as a venue for general school assemblies or as a meeting place for the community.

_59A1947
Sauland Grundrisse OG Blicke

Sight Lines

The windows inside and out are deliberately set so that they always show a certain section: be it the landscape or part of a classroom. The roof, the fifth façade, is perforated and light is being directed to the center of the building, the Forum.

Sauland Grundrisse OG Blicke
_59A1399
HH10

Photo (c) Anne Bråtveit

_59A1602

The other rooms: The village in the school

The library on the ground floor serves both as an extension of the forum, and as a connecting element between secondary school and administration building. It is equipped with generous windows, both to the outside in the schoolyard and to the adjacent educational space.

The main entrance on the ground floor of the school is shared with the adjoining gym, which, in addition to its function as a sports center, is used as a multipurpose room as well as for out-of-school activities of the community. Meetings and parents’ evenings take place here, as well as informal gatherings outside the regular school. The central wardrobes are located in the entrance areas of each floor.

The arrangement of the teaching kitchen (ground floor) and the music room (upper floor) allows use for extracurricular events. The access to the study areas can be closed in these cases. All areas are barrier-free accessible.

_59A1471
_59A1381
_59A1352
_59A1916

Photos and Video (c) Wolfgang Thaler